Fy sjutton….

Jag har nyss sett på kvällens ”Uppdrag granskning”. Fy f*n säger jag bara! Verkligheten har än en gång överträffat dikten. Hur är det möjligt att det finns så många totalt okänsliga och inkompetenta människor som har fått ansvar över andra människors väl och ve? Har gamla och sjuka människor inget värde alls? Det verkar i alla fall inte så. Jag mår nästan illa av att tagit del av de händelser som den stackars alzheimerssjuka kvinnan i Luleå  varit med om. Gudskelov att inte någon av mina föräldrar bor på detta äldreboende. Men många andras föräldrar gör det, det är illa nog. Och man kan inte låta bli att undra hur ofta sådana här och andra händelser tystas ner. Nej, det är helt enkelt för j*vligt.

Empati är då tydligen inte en egenskap man behöver ha för att få ett chefsjobb i Luleå kommun. Jag tror knappast att någon frivilligt skulle välja att tillbringa varje dag tillsammans med den person som förgripit sig sexuellt på en, eller inta sina dagliga måltider vid samma bord som den personen. Men är du gammal och sjuk så är det väl inte så noga som det verkar. Det känns helt overkligt och jag kan inte fatta att något sådant här får hända. Hur orkar ni med er själva? Alla ansvariga försöker skylla ifrån sig och inget händer. Det är illa nog att situationen uppstått från första början, men hela hanteringen därefter är höjden av nonchalans och inkompetens.

Publicerad: 2011-05-11 i Aftonbladet

Äldreboende mörkade sexövergrepp

Stockholm. Anställda på ett äldreboende slog flera gånger larm om att en alzheimersjuk kvinna blivit utsatt för sexuella övergrepp av en annan boende, men enhetschefen bad dem avvakta med polisanmälan.

Först fyra eller fem dagar efter den första iakttagelsen gjordes en anmälan och anhöriga fick information, enligt SVT:s Uppdrag granskning som sänds i kväll.

Den misstänkte mannen, som är i 80-årsåldern, stod i dag inför rätta i Luleå för de övergrepp han anklagas för.

Mannen nekade till brotten.

Rätten bestämde att han ska genomgå en så kallad paragraf 7-undersökning innan rättegången avslutas. Det är en personundersökning som görs av psykiatriker.

När maken till den utsatta kvinnan efter det att uppgifterna kommit fram bad om att få byta boende för sin fru fick han beskedet att det inte behövdes.

– Nej, sade hon som är chef. Han kommer inte få tillfälle att göra någonting, berättar maken för Uppdrag granskning.

Enligt SVT har äldreboendet har heller inte berättat för maken eller familjen att mannen som anklagas för sexuella övergrepp fortfarande bor på samma avdelning som kvinnan.

Verksamhetschefen på äldreboendet säger att det inte var möjligt att berätta för de anhöriga att mannen bor kvar:

– Nej, inte utifrån att det här är två kunder som bor hos oss och det är en sekretessfråga. Men vi ska säkra så att det här inte händer.

Inte heller den medicinskt ansvariga sjuksköterskan anser att det gick att berätta.

– Vi kan inte bryta mot sekretesslagen.

TT

Annonser

2 thoughts on “Fy sjutton….

  1. Kajsa skriver:

    Cheferna på Luleå boende som denna rättegång handlar om – ska de går fria?
    Jag anser att de ska åtdömas kraftigt straff, gärna förbud att arbeta inom äldreomsorgen. Än har de inte lämnaat in någon Lex Sarah anmälan. Personalen blev förbjuden att göra polisans
    mälan av dessa chefer, tur att de gjorde det ändå. På något sätt måste dess a chefer få dömas och straffas, får inte de något straff så innebär det att alla chefspersoner i nom äldre och även annan omsorg, kan fortsätta att inte anmäla, ljuga för boende och anhöriga . Kort sagt alla sombehöver jälp kommer att vara totalt utlämnade om inte dessa personelr får ett ordentligt straff .

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s