Så här såg min söndag ut….

Här kommer en liten rapport från gårdagen då jag var ute och rörde på mig. En träff med ena dottern och en kattutställning var mitt mål och i arla morgonstund gav jag mig av. Eftersom jag varit ute och nattsuddat blev det inte många timmars sömn och det kändes när jag kom hem igen kan jag lova. Det kändes som om jag hade ett helt ton grus i ögonon och kroppen var öm och mör. Inga problem att komma upp i morse dock, men det blev en väldigt tidig kväll för mig, för att klara de få arbetsdagar jag har kvar innan semestern.

Kattburar i långa rader.

Så här kan det se ut på en utställningsplats. Oftast är utställningarna i mässhallar, gymnastikhallar eller ishallar.  Kattburar i långa rader, med katter av alla de slag. Det är roligt att gå och kolla för det finns verkligen raser som ser speciella ut. Man vänjer sig med tiden och en del som jag först tyckte var riktigt fula, tycker jag nu är väldigt charmiga.

En bra dag kan det se ut så här

 

Dagen börjar oftast rätt så tidigt, med incheckning och veterinärbesiktning av alla katter som ska delta. Sen ska buren fixas lite så det blir mysigt för katterna och när bur-klädseln, mat och vatten och toalåda är på plats är det dags att stoppa in djuren och göra en snabb koll vid vilket domarbord man ska få sin bedömning och i vilken turordning de kommer att köra. Ibland har man bråttom och ibland får man vänta ett bra tag. Det är oftast flera hundra katter som är på plats, så det tar sin tid. Sen ska man så fram till domaren och visa upp sin katt, ibland är det assistenter som sköter om den saken och ibland är det ägaren själv, det är olika på olika tävlingar. Har man tur (och har en fin katt förstås!) så får man sitt certifikat och har man ännu mera tur så kan man också få BIV, NOM och slutligen delta i panelen och vinna BIS. Då är man rätt nöjd och belåten! Den förmånen hade vi just den här helgen och ni kan aldrig ana hur otroligt stolt och lycklig jag kände mig som kattmormor när speakerrösten förkunnade att domarna enhälligt utsett just mitt kattbarnbarn till den vackraste katten. Säkert blev jag minst en dm längre på en gång och mungiporna fick ordentlig gymnastik. Det är spännande i panelen

Den här bilden visar publiken som med spänning följer panelen och vilka katter som blir utsedda till Best in show. Många tummar kramas hårt under den här stunden!

Kattutställningen håller på mellan betämda tider, man måste checka in före ett visst klockslag och får inte lämna förrän tävlingen förklarats för avslutad. Det blir oftast ganska långa dagar. När speakern meddelat att tävlingen är avslutad är det så dags att plocka ner alltihop igen. Burklädsel och allt ska bort och så snabbt som möjligt vill alla komma iväg hemåt – ofta har man sen åtskilliga mil att köra innan man är hemma. Ett intresse som tar ganska mycket tid följaktligen, men som också ger en hel del igen. Man träffar många människor från alla möjliga håll och kanter och knyter många nya vänskapsband.